چک لیست نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه شامل مجموعه‌ای مکتوب از وظایف و کارهایی است که تکنسین‌ها را در خلال نت پیشگیرانه هدایت می‌کند.

با استاندارد‌سازی PM‌ها در یک سیستم نرم‌افزاری نگهداری و تعمیرات تمام گام‌ها و اطلاعات داخلِ یک چک‌لیست را از غالب دستور‌العمل‌ها خارج کرده و در دستان تکنسین‌های ماهر قرار می‌دهد.

هدف از داشتن چک لیست نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه دستیبابی به یک نتیجهٔ قابل اعتماد از تمام فعالیت‌های نگهداشتی است که باید بر روی هر تجهیز صورت بپذیرد؛  فارغ از این که کدام عضو از تیم نگهداشت آن را به انجام رسانده است.

چک لیست نگهداری و تعمیرات با نام‌های مختلفی شناخته می‌شود که رایج‌ترین‌شان «لیست وظایف نت پیشگیرانه» یا «گروه وظایف» است. هم‌چنین دو نوع کلی از چک‌لیست‌ها که داریم: چک‌لیست‌های «رد – تایید» و «گام‌به‌گام» که در یادداشت دیگری به آن‌ها خواهیم پرداخت.

هدف از داشتن چک‌لیست نگهداری و تعمیرات

هدف از داشتن چک‌لیست نگهداری و تعمیرات


بیشتر بخوانید: بهینه‌سازی و بهبود برنامه نت پیشگیرانه


مزایای چک لیست نگهداری و تعمیرات

اعضای تیم نگهداشت شما احتمالاً به صورت کامل از ترتیبِ وظایف خود در برنامهٔ نت پیشگیرانه آگاهانه هستند اما با این وجود بهره‌مندی از چک‌لیستی از مجموعه کار‌های موظف مزایای قابل اعتنایی را برای آن‌ها و کل عملیات نگهداشت به همراه خواهد داشت. برخی از این مزایا به شرح زیر هستند:

۱. استاندارد‌سازی خروجی‌ها و وظایف

چک لیست نگهداری و تعمیرات روشی استاندارد برای انجام کارها  در طول فعالیت‌های نت ارائه می‌دهند که منجر به خروجی‌هایی قابل اتکا می‌شود. در چک‌لیست‌ها کارهای مبتنی بر حدسیات یا سوءبرداشت‌های مرسوم جایی ندارند و همین احتمال بروز خطا را کاهش می‌دهد. به عنوان مثال اگر نیاز به جایگزینی موتور در تجهیزی باشد یک چک‌لیست کارآمد از احتمال استفاده از قطعهٔ اشتباه جلوگیری می‌کند چون به صورت دقیق مشخص کرده که این موتور باید از چه نوعی باشد و چه مشخصه‌هایی داشته باشد.

قابلیت‌ اطمینانی که چک‌لیست‌ها با خود به همراه دارند امکان برنامه‌ریزی بهتر را به وجود می‌آورد و با حفظ تداوم در روند‌های کاری، فارغ از تغییرات احتمالی در تیم نگهداشت، به شما در کم کردن اثرات جانبی جایگزینی قطعه کمک می‌کند. چک‌لیست‌های کارآمد هم‌چنین باعث اثرگذاری بهتر آموزش‌ها، بهبود در روند‌های ایمنی و جلوگیری از اتکای بیش از حد شما به یک فرد می‌شود.

۲. کارِ موثر‌تر و نیروهایی با حداکثر بهره‌وری

چک‌لیست‌های نت با برنامه انجام وظایف و کامل کردن فعالیت‌های نت را برای تکنیسین‌ها ساده‌ و سریع‌تر می‌سازد. با کاهش زمان‌های توقف تجهیز تکنیسین‌ها این امکان را می‌یابند که بیشتر بر روی فعالیت‌هایی که مهارت بیشتری می‌طلبد وقت بگذارند و کار‌ها را سریع‌تر پیش ببرند.

علاوه بر این‌ها با یک چک‌لیست دقیق برخی فعالیت‌های روتین را می‌شود به اعضای دیگر تیم تجهیز مانند اپراتور‌های ماشین‌آلات سپرد و به این صورت زمان بیشتری را برای تکنیسین‌ها آزاد کرد. به این ترتیب چک‌لیست‌ها عنصر جداناپذیری از ساختمانِ یک برنامهٔ عالی نگهداشت کاملاً بهره‌ور است.

۳. سهولتِ در عیب‌یابی و گزارش‌دهی

از آن‌جا كه چک‌لیست‌های نگهداری و تعمیراتِ پیشگیرانه باعث ایجاد ثبات می‌شود، می‌توان از آن‌ها به عنوان مبنایی برای سنجش فعالیت‌های نگهداری و تعمیرات استفاده کرد. مبنا قرار دادنِ چک‌لیست‌ها باعث می‌شود شما گزارش‌های خود را، خواه با نتیجهٔ مطلوب همراه شده باشد یا نباشد، با یقین و دقت بیشتر ارائه دهید. ضمناً وقتی همهٔ وظایف داخل یک چک‌لیست مرتباً به یک صورت انجام بپذیرد تعدادی از دلایل بروز مشکل نیز به مرور از بین می‌روند. با کاهش تعداد مشکلات احتمالی عیب‌یابی هم می‌تواند به کاری ساده‌تر بدل شود.


بیشتر بخوانید: محاسبه بازده سرمایه‌گذاری روی یک نرم‌افزار نگهداری و تعمیرات CMMS


هفت عنصر کلیدی یک چک‌لیست اثربخش نت پیشگیرانه

۱. بر ایمنی متمرکز باشد – چک‌لیست‌های نت پیگشیرانه باید با دستورالعمل‌های ایمنی شروع شود و با دستورالعمل‌های ایمنی پایان برسد؛ مانند دستورالعمل‌های تجهیزات حفاظت فردی (PPE) مورد نیاز، دستورالعمل‌های قفل و ایمنی موسوم به lock-out / tag-out و رعایت اصول بهداشت محیطی.

۲. ترتیب انجام کار‌ها درست باشد – در یک چک‌لیست نت پیشگیرانه کارها به همان ترتیبی که باید انجام شوند مرتب شده باشند.

۳. از چارچوب نت پیشگیرانه پیروی کند – یک چک‌لیست نت پیگشیرانه باید از این ترتیب کارها پیروی کند: ۱. ایمنی ۲. تمیزکاری ۳. تنظیم ۴. بازرسی ۵. ذخیره‌سازی مجدد ۶. تعویض ۷. بازسازی ۸. ایمنی

آناتومی یک چک لیست نگهداری و تعمیرات

آناتومی یک چک لیست نگهداری و تعمیرات

۴. شامل جزئیات ضروری باشد – جزئیات لازم باید به اندازهٔ کافی در چک‌لیست‌های نت پیشگیرانه انعکاس پیدا کنند تا تکنیسین‌های جدید بتوانند با بررسی چک‌لیست به صورت واقعی بتوانند وظایف خود را انجام دهند. البته اگر چک‌لیست‌ها حاوی جزئیات بسیاری باشند این می‌تواند منجر به سردرگمی و دشوار شدن کار در زمانی که نیاز به اعمال تغییر است شود.

۵. شامل عکس و (یا) نمودار باشد – وجود عناصر کمکی بصری از دستور‌العمل‌های مختلف در یک چک‌لیست نت پیشگیرانه انجام وظایف را ساده‌تر می‌سازد و  هر ابهامی را می‌تواند رفع کند.

۶. تا جای ممکن مختصر باشد – در هر چک‌لیست جلوی هر وظیفه‌ای باید یک اقدام و هدف روشن تعریف شده باشد تا تضمینی برای حصول حداکثر بهره‌وری باشد.

۷. زمان کلی صرف شده برای همهٔ اقدامات داخل چک لیست  یا زمان مورد نیاز برای هر وظیفه درج شود – مطمئن شوید که زمان کافی برای هر یک از وظایف اختصاص داده‌اید تا تکنیسین‌های خود را به عجله نیاندازید.


نظر بدهید

1500 کاراکتر باقیمانده

تعداد نظرات0

خبرنامه پگاه آفتاب

برای دریافت جدیدترین مقالات و مطالب پایگاه دانش پگاه آفتاب ایمیل خود را وارد کنید.